Régió kiválasztása
A termékválaszték, a fizetési és átvételi módok régiónként eltérőek lehetnek.
Kérjük, válasszon a következő régiók közül:

További információk a Régiókról

Budapest:

Lehetséges átvételi módok:
- Bolti átvétel 12:00-tól: választható üzletek: Allee cukrászda, Árkád cukrászda, Budai Cukrászda, Marcipán Cukrászda, Mom Park Cukrászda, Szamos Cafe és Csokoládé Múzeum, Szamos Gourmet Ház, Szépkilátás Cukrászda, Szamos GoBuda
- Kiszállítás Budapest területén 8:00 – 14:00 között, melynek költsége 1390 Ft. 5000 Ft rendelési érték felett ingyenes.
Lehetséges fizetési módok: online fizetés, készpénzes fizetés, előreutalás.

Budapest agglomerációja:

Lehetséges átvételi módok:
- Bolti átvétel 12:00-tól: választható üzletek: Vörösvár Cukrászda – Pilisvörösvár, Múzeum Cukrászda – Szentendre.
- Kiszállítás Budapest vonzáskörzetében 8:00 – 14:00 között, melynek költsége 3990 Ft. 10 000 Ft rendelési érték felett ingyenes.
Választható települések: Alsónémedi, Biatorbágy, Budajenő, Budakalász, Budakeszi, Budaörs, Csobánka, Csömör, Diósd, Dunaharaszti, Dunakeszi, Érd, Fót, Göd, Gyál, Halásztelek, Kerepes, Kistarcsa, Leányfalu, Mogyoród, Nagykovácsi, Nagytarcsa, Páty, Pilisborosjenő, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisvörösvár, Pomáz, Remeteszőlős, Solymár, Szentendre, Szigethalom, Szigetszentmiklós, Tahi, Taksony, Tárnok, Telki, Törökbálint, Üröm, Vecsés
Lehetséges fizetési módok: online fizetés, készpénzes fizetés, előreutalás.

Országos házhozszállítás:

Az országos házhozszállítást a GLS csomagküldő szolgálat végzi.
A kiszállítás várható időpontjáról a GLS értesíti a megrendelőt e-mail-ben és SMS-ben. A GLS csomagküldő call center központi telefonszáma: +36 29 88 67 00, +36 20 890 0660.
Országos kiszállítás díja: 2790 Ft. A kiszállítás 14990 Ft felett ingyenes.
A kiszállítás szombat, vasárnap és hétfői napokon szünetel.
Lehetséges fizetési módok: online bankkártyás, készpénzes fizetés.

Mindent a marcipánról

A marcipán középkori eredetű édesség. Perzsiából került Európába a 13. században. A hagyomány szerint 1400 körül egy velencei cukrász kislánya készítette először véletlenül. Játékból tört mandulába mézet kevert és rárakta egy forró sütőlapra. Apja megkóstolta a megszáradt édességet és így kiáltott fel: „Íme Mária cukrászati felfedezése!” Az új csemegét Velence védőszentjéről, Szent Márkról marcipánnak nevezte el, ami annyit jelent: Márkus kenyere. A védőszent hálaünnepén kezdte árusítani a templom előtti téren. Pestisjárványok idején kenyér formájú marcipánt osztogattak a lakosok között, hogy megóvja őket a betegségtől.

Magyarországon a mandulából és cukorból készített édességet, egy barna-fehér sakktáblát 1477-ben Mátyás király esküvője utáni újévi ebéd nyolcadik fogásaként említették először. Beatrix királyné kíséretével az udvarhoz érkezett nápolyi csemegekészítő munkáját dicsérte.

Az első hazai marcipán recepteket a 16-17. századból ismerjük. Az erdélyi fejedelem udvarában így készítették: két font (112 dkg) megtisztított mandulát másfél font (84 dkg) cukorral legalább egy óra hosszáig mozsárban törték, közben négyszer-ötször rózsavízzel meglocsolták, hozzáadtak egy késhegynyi előre beáztatott tragantot (kis-ázsiai növény ragacsos nedvét). Ezután egy rézedényben lassú tűzön állandó kevergetés mellett addig főzték, míg a massza nem ragadt a kézhez. Kinyújtották, formákba töltötték, cifrázták, kívánság szerint aranyozták. A kész marcipánt megsütötték (inkább csak megszárították) és bekenték felvert cukros tojásfehérjével, hogy szép fényes legyen.

2016. 11. 16.